woensdag 9 november 2016

het haar en de boter

Mijn vriend Michel schenkt mij nog een glas rode wijn uit. We proosten als goede vrienden. Wij zijn al bevriend van in de jaren zeventig, toen dertigers in de fleur van ons leven. Hij is een wijnkenner en de wijn is inderdaad voortreffelijk. Zelfs ik, die er weinig van ken, proef dat dit top is.  "Het gaat niet goed meer tussen mijn vrouw en ik." zucht Michel. Ik kijk hem vragend aan en hij vervolgt "Er zit hier alle dagen een haar in de boter, en het wordt altijd maar slechter en slechter". En na enig aandringen van mij begint hij zijn hart te luchten. Hij vindt haar een dictator die hem altijd beveelt, zij is nooit meer lief tegen hem, zij slapen niet meer samen. Zij verwijt hem dat hij niets doet in het huishouden, dat hij lui geworden is, dat hij alleen maar het geld verbrast dat zij verdient met alle dagen te gaan werken, dat hij een grote egoïst is die alleen maar denkt aan zijn eigen pleziertjes. Ik zie dat Michel diep in de miserie zit, en heb wel medelijden met hem, maar weet niet hoe hem op te peppen. De huwelijksperikelen tussen Michel en zijn Monique zijn geen verrassing voor mij. Vooral mijn eigen vrouw had het al een paar jaar geleden zien aankomen bij een gezamenlijk etentje: die 2 passen echt niet bij elkaar. Toen begon ik het ook te zien dat Michel en Monique steeds meer van elkaar vervreemden. Ooit was het anders.

Michel is van welstellende afkomst, universitair, mooie carrière, man met cultuur, intelligent, en gevoel voor fijne humor. Althans toen we elkaar leerden kennen in de kennissenkringen. We zaten op dezelfde frequentie: reizen, boeken, films, theater, fotografie en lol maken en zo werden we vrienden. Michel had een moeilijk huwelijk en was ongeveer 45 jaar toen hij definitief scheidde van de moeder van zijn drie kinderen. Als nieuwbakken vrijgezel had hij niet te klagen van vrouwelijke aandacht. In het bedrijf waar hij werkte als manager begon hij een passionele verhouding met Monique, een flamboyante 25-jarige receptioniste. Toen hij uiteindelijk trouwde was Michel 50 jaar en zijn vlam was amper 28 jaar. Monique keek op naar die knappe man en naar zijn wereld van cultuur en levensstijl. Hij pronkte met zijn mooie vrouw. Het was een mooi koppel en ze vulden mekaar perfect aan.

Michel ging met 62 op pensioen en Monique werkte verder als receptioniste. Nu is hij nu 75 en zij is 54. Michel is niet langer de energieke man die hij ooit was. Niet dat hij dementeert of zo maar zijn interesses en zijn geheugen zijn afgenomen. Vroeger hield hij van reizen met de auto, nu absoluut niet meer, hij rijdt bijna niet meer, zij is de chauffeur. Hij heeft vliegangst en reizen zegt hem ook niets meer. Michel heeft wel nog altijd een gat in zijn hand en kan het niet laten om de Fnac te verlaten zonder een paar CD's en een stapel boeken. Hij heeft zeker een collectie van duizenden CD's en een bibliotheek vol (meestal ongelezen) boeken. Hij koopt regelmatig de nieuwste smartphones, laptops en electronische gadgets, waar hij dan alle moeite mee heeft om ze goed te gebruiken. Van het huishouden doen heeft hij niet veel kaas geëten. Zijn sociale kennissenkring is praktisch verdwenen door teveel thuis te zitten, vriendschappen moet je onderhouden. Zij geniet nog volop van haar werk als receptioniste en manusje-doet alles in het bedrijf. Monique gaat met vriendinnen graag een terrasje doen of naar een optreden hier en daar. En samen gaan ze met de meiden onder mekaar regelmatig op citytrip, wellicht als loslopend wild kan ik me inbeelden. Michel zit dan thuis naar zijn klassiek muziek te luisteren, want Monique haat ondertussen klassieke muziek en als ze thuis is moet Klara uit en wordt het Q-music. Zij houdt van soaps en luchtige programma's op Een en VTM, hij is een Canvas man en gruwt van moderne popmuziek. Michel is veranderd in een eenzame grumpy old man, zij is een dynamische milf die nog altijd wil gezien worden. Hij heeft haar nodig, denkt hij. Zij heeft geen behoefte aan een oude man die haar vader kon zijn. Ze leven in een compleet andere wereld. Toen hij 50 was en zij 28 was het verschil miniem, maar nu is het hopeloos groot. Ik kan Michel alleen maar een luisterend oor aanbieden en zeggen dat het wel zal goed komen, al vrees ik dat dit huwelijk voorbij is. Wat ben ik blij dat wij ondertussen al meer dan 50 jaar getrouwd zijn.



zaterdag 22 oktober 2016

What a wonderful world

De stem van David Attenborough, de beelden van onze aardbol, en de liriek van de tekst.
Wat een mooie wereld. Wat een voorrecht dat we kunnen genieten van onze zintuigen: ogen, oren, geur, smaak en gevoel om de wereld te ontdekken.
Tijd om te klikken op What a wonderful world

Bohemian Rapsody

Bijna niet te geloven hoe snel de tijd gaat. Freddie Mercury is in 1991 gestorven, en dat is al 25 jaar geleden. Queen blijft voor mij onherroepelijk verbonden met de jaren '80. Rock opera en kitsch maar wat een weelderige en complexe muziek. Queen maakte legendarische opnames en verpakte dat in excentrieke visuele video's. Als ik die clips van de jaren 80 vandaag terug zie besef ik nu pas hoe baanbrekend dat was. Dus boxjes wijd open, scherm full screen, zetel achteruit en geniet voluit. Laat je overdonderen door Freddie Mercury.

vrijdag 30 september 2016

1000 woorden

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Hoewel een klein woordje uitleg bij een foto toch soms nodig is. Zeker bij de foto's van de dag die de twisted sifter bij elkaar sprokkelt. Waar de zifters al die foto's op het internet vinden weet ik niet, maar er zitten inderdaad wel bizarre afbeeldingen bij.
Klik maar hier.

maandag 12 september 2016

beklijvend

Ze noemen dat iconische foto's: de afbeeldingen die zo een impact hebben dat ze in het collectief geheugen blijven kleven. Beklijvende foto's die de wereld hebben veranderd. Voor degenen die kunnen genieten van fotografische beelden deze link naar deze YouTube: klik hier
Een aanrader voor de foto liefhebbers onder ons.

zondag 4 september 2016

Hunkerspoeling

Kramer, Verschueren, Van Dale, Webster, Petit Robert: ik heb iets met woordenboeken. Met woorden vorm je zinnen en dat is taal. En ik hou van taal, gesproken, geschreven, beeldtaal, filmtaal, muziektaal. Soms ontbreken er woorden om een emotie uit te drukken. Vandaar mijn eigen dictionaire van onbenoemde gevoelens. Een woord zoals "hunkerspoeling" dat ik in mijn woordenboek toevoeg om die leemte op te vullen.

Hoe ouder ik word, hoe beter ik vroeger was. Ja, de hunkering naar de volle dagen van de jeugd kleurt de herinnering en zorgt voor een hersenspoeling. Dat besef van inkleuring noem ik hunkerspoeling. De oorzaak is ordinair jeugdsentiment. Nostalgie naar een tijd dat alles nieuw was en we ooit alles eens voor de eerste keer beleefden. Waar is de tijd toen we voor de eerste keer alleen de trein, de tram of de bus namen, de eerste keer als tiener met vrienden op café gingen en als groten vier pintjes bestellen, klinken en opdrinken. Op de kermis met een meisje in de rups en voor de eerste keer borstjes voelde toen de kap naar beneden ging. Met een liefje naar de cinema op de laatste rij tongzoenen. De eerste keer dat ik een dode zag toen Leopold, een 12 jarige klasgenoot, bij hem thuis opgebaard lag ten gevolge van de Aziatische griep. De eerste keer dat de Paladium cinema overschakelde op Cinemascoop en ik met vriendjes Ben-Hur ging zien op groot scherm. En later in 1960 de nouvelle vague met die Franse film Au bout de souffle van Jean-Luc Goddard met Jean-Paul Belmondo en Jean Seberg. En de impact van de muziek van Bernstein in West Side Story. De ontdekking van de wereld zorgt er voor dat al die jeugdherinneringen steeds mooier en kleurrijker worden. Dat is hunkerspoeling. En dat krijg je als je lang moet nadenken als de vraag gesteld wordt: "wat is laatste keer dat je iets voor het eerst gedaan hebt?".

"Those were the days my friend
We thought they'd never end
We'd sing and dance forever and a day
We'd live the life we choose
We'd fight and never lose
Those were the days, oh yes those were the days".




 

zondag 26 juni 2016

Uit oude mappen

Oudere fotomappen mogen nog eens geopend worden. Allemaal verkleind tot internet afmetingen. Ik ga toch eens moeten in gang schieten om recentere opnames in mijn blogger etalage te zetten. De weersberichten voor volgende week zijn gunstig voor zo een soort ergotherapie. 








 

maandag 20 juni 2016

blauw uurtje

Als het voor een keer niet regent en wolkenloos en windstil is, dan heb ik er van geprofiteerd om gewapend met mijn Panasonic FZ1000 Lumix en mijn statief naar Brugge te trekken. Net op tijd voor het blauwe uurtje.





zondag 19 juni 2016

Beter een "oei, oei" dan een "wat als"

Onlangs las ik een artikel in een of ander weekend krant omtrent ouder worden en jong blijven. De woordvoerder van dienst was een geriater die zijn zegje mocht doen. Ik sta behoorlijk wantrouwig tegen academische -logen die het nu eens gaan uitleggen aan de niet-universitaire jan-met-de-pet maar deze dokter had het niet zozeer over het puur lichamelijke en de aftakeling maar over wat je moet doen om je zo lang mogelijk goed te voelen, body and soul.

Wanneer was de laatste keer dat je iets voor het eerst gedaan hebt? Een kwestie om niet bang te zijn voor verandering. Uiteindelijk heb je alleen spijt dat je kansen hebt laten liggen die je had moeten pakken toen het kon. Moraal van het verhaal omtrent "jong blijven": investeer in belevenissen, niet in dingen. Beter een "oei, oei" dan een "wat als?".

zaterdag 4 juni 2016

serendipiteit en internet

Surfen op het internet is soms net als ziften in modderwater naar goudkorrels. En dan kom je op het woord "serendipiteit". Het bizar woord komt uit het Engels: serenpidity. Volgens Wikipedia betekent het: serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders. Kortom gaat het om ontdekkingen doen aan de hand van toeval.
Serendipiteit is door de Amerikaanse onderzoeker wel beeldend omschreven als het zoeken naar een speld in een hooiberg, en eruit rollen met een boerenmeid. Zoals een hele boel ontdekkingen:
  • de ontdekking van de champagne
  • de uitvinding van Post-it-notitie papier
  • de uitvinding van het theezakje
  • de ontdekking van de potentieverhogende werking van Viagra
  • de ontdekking van teflon enz. enz.
Zo ben ik op prachtige Vimeo en YouTube filmbeelden gestoten. Ook fotografische pareltjes duiken soms totaal onverwacht op. De Twisted Sifter is een prachtig hulpmiddel om de goudkorrels te ziften. Enkele oogsten van het foto ziften:













 

zondag 29 mei 2016

Mijn tante

Mijn tante Rachel was een constante in mijn kindertijd. Elk jaar kwam ze in de zomer enkele maanden logeren in Blankenberge bij mijn grootouders. Samen met mijn grootmoeder "marraine" (de moeder van mijn moeder) trokken ze de ganse zomer naar onze kabine op het Blankenbergse strand, echte soulsisters. Mijn marraine zorgde voor mijn kleine zus en ik tijdens de schoolvakanties, omdat pa en ma moesten werken. Onze strandkabine was de vaste stek van marraine en tante Rachel, die samen intens genoten van zon, zee en strand. Ik heb nog altijd heel goede herinneringen aan een onbezorgde kindertijd vol strandkastelen, zeesterren zoeken op de brislams, wegduikertje spelen, garnalen vangen met een schepsteel enz. De jaren 50 dragen nog altijd de geur van ijskreem, ambre solaire, berlijnse bollen en zilte zeelucht met zich mee. De zomervakantie was heel plezant. Ik heb liefdevolle herinneringen aan mijn grootmoeder en mijn tante.
 
Mijn tante Rachel moet toen ongeveer 50 of 55 jaar geweest zijn, een pronte weduwe, die gezond wedijverde in koketterie met mijn grootmoeder, die er ook goed moet uitgezien hebben, te oordelen naar de schaarse foto's die ik nog heb. Mijn tante sprak bijna nooit over haar overleden echtgenoot, de nonkel die ik nooit gekend heb. Ze vertelde wel dat hij gestorven was door het alles verterende verdriet, de dood van hun enige zoon. Ook in de familie werd er nooit gesproken over de dood van die nonkel. Naar het schijnt zou hij een "zwarte" geweest zijn. Wist ik veel wat dat betekende.
Tante Rachel had één zoon, die goed studeerde en op internaat was op zo een katholieke vlaamse school. Tijdens de oorlog, rond 1942, 1943 waren die fanatieke priesterleraars daar heel flamingant, ge weet wel: Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus. Ze maakten hun humaniora studenten stapelzot en zetten die jongens aan om te gaan vechten met de Duitse leger tegen het Bolsjevisme in Rusland. Van de 6de jaars humaniora van dat vervloekte college vertrokken 14 van de 22 leerlingen naar het Oostfront in een Vlaams-Duits legioen. Er zijn er heel weinig van terug gekeerd, de meeste van die jongens zijn gesneuveld in Rusland. De zoon van tante Rachel is vertrokken naar Duitsland en vandaar naar het Russisch front en is daar in 1943/44 verdwenen. Mijn nonkel heeft het zich zelf nooit kunnen vergeven dat hij zijn zoon heeft laten vertrekken. Tante Rachel zou haar man de schuld gegeven hebben dat hun zoon een radicale flamingant geworden was. Mijn tante was razend, vol haat tegen die smerige zwartrokken, tegen de fascistische kerk, tegen de flaminganten, kortom ze heeft de dood van haar zoon eigenlijk nooit een plaats kunnen geven. Haar man zou zich net na de oorlog van kant hebben gemaakt, heb ik pas veel later vernomen.  Mijn grootvader steunde en hielp zijn schoonzuster in haar verdriet. Hij was een overtuigd atheïst, antiklerikaal en had een afkeer tegen AVV en VVK. Mijn Hij heeft er alles aan gedaan om het onrecht van de kerk aan de kaak te stellen. Die smeerlappen van pasters die hun leerlingen aanzetten om te gaan vechten voor de" goede zaak" zijn niet alleen. Vroeger naar het Oostfront, tegenwoordig naar Syrië en Irak. De imams die de jonge moslims radicaliseren om te gaan vechten voor een Islamistische Staat doen juist het zelfde als die fascistische priesters in de jaren 40. Zij zelf blijven hier maar rekruteren die jongeren om te gaan vechten voor een heilige oorlog. De geschiedenis herhaalt zich.

vrijdag 27 mei 2016

Begijnhof Brugge

Hier worden elke dag ontelbare foto's genomen. Horden toeristen bezoeken jaar in, jaar uit, deze enclave waar indertijd alleenstaande vrouwen veilig en beschermd konden wonen in Brugge, zonder lastig te worden gevallen door de andere sekse. Zeker in het voorjaar als de krokussen de lente aankondigen is er aan fotografen geen tekort. En dat is altijd een boeiend onderwerp voor mij.









 

donderdag 26 mei 2016

verbeelding en creativiteit

De kracht van de verbeelding is de sleutel tot creativiteit.
Die hersenkronkel om de realiteit te kunnen uitbreiden met de fantasie zit in ons menselijk DNA. We worden er mee geboren. Bij kinderen is dat nog duidelijk aanwezig, maar de verbeelding wordt door de opvoeding en het onderwijs liefst zo vlug mogelijk aan banden gelegd. We moeten leren om met onze beide voeten op de grond te blijven en niet te leven in een imaginaire wereld. Toch hebben we verbeelding nodig, al is het maar om van een film te genieten, om een roman te lezen, of om ons in te leven in een muziekstuk. Zonder verbeelding was er geen vooruitgang, stond de techniek, de wetenschap, de geneeskunde en alles stil.

Kunst zonder verbeelding wordt ambacht. Nu ja, zonder ambachtelijke vaardigheden is er ook geen kunst. Neem nu filmen: je hebt behoorlijk wat verbeeldingskracht nodig om een speelfilm of een televisiestuk te maken dat boeit. Zonder een goede plot wordt elk filmscenario een flop, zelf met de beste acteurs en cameracrew. Fotografie is het vastleggen van een stilstaand beeld. Maar elke foto voegt aan de realiteit een versie toe. En dan heb je de echte fotoartiesten die hun eigen visie toevoegen, die aan die reële wereld een andere dementie geven. Elena Shimilova, de Russische fotografe die met de foto's van haar kinderen de kindertijd sublimeert, schitterend. Neem de tijd en bekijk eens haar smugmug over het vastleggen van de kindertijd: klik hier 

En heb je die andere fotoartiesten die de kracht van hun verbeelding gebruiken. Creativity is a way of life voor fotografen Benjamin Von Wang en Renee Robyn. Op Smugmug vindt je hier Benjamin Von Wang en hier vindt je Renee Robyn  Fotoartiesten die het verdienen om ontdekt te worden.
 

maandag 9 mei 2016

Omtrent woorden en het visueel beeld

Ik heb iets met blogs op het internet. Inderdaad, er wordt meer geschreven dan gelezen, en ik geef toe dat tal van blogs niet interessant zijn, althans voor mij. Maar er zijn pareltjes bij zoals de blog van Elvira Smit uit Rotterdam. Haar blog noemt Kronkeling, genoemd naar de kolom Kronkels die Simon Carmiggelt dagelijks publiceerde in het Parool. Elivira Smit schijft met dezelfde pen als Carmiggelt over haar passie: fotografie. Beeld en Woord. Zoals ze zelf zegt: hoe kan taal de foto ondersteunen, ontleden en misschien versterken. Vooral haar eigen opinies zijn steeds verrassend. Af en toe eens een andere kijk horen blijft boeiend en fris. Want waar zijn we in godsnaam mee bezig? Neem eens de moeite om zelf een kijkje te nemen op de ideeën van Elvira. Klik Hier


zondag 8 mei 2016

De zomer heeft zijn plechtige intrede gemaakt

Wat een prachtig Hemelvaart weekend, de zon en de temperatuur maken de zomer los in ons gevoel. Het visueel verschil is groot: veel mannen met witte benen in korte broek, sommigen op hun koersfiets anderen flanerend op de kustdijken. Alle langharige tienermeisjes hebben nu een uniform van korte shortjes, en hun moeders kuieren rond in kleurrijke zomerjurkjes in blote benen die lekker ingesmeerd zijn met een bruin kleurlaagje. De autowegen worden belaagd door horden motorrijders. De keurige bedienden en naarstige techniekers toeren nu rond in hun knetterende Harley Davidsons met de obligate leren vest met logo op de rug. Motors met blinkende uitlaatpijpen schijnen de populairste remedie te zijn tegen de midlife crisis bij mannelijke Vlamingen. De dames bestrijden hun midlife dipje door samen met soortgelijke vriendinnen een wit wijntje te drinken op een zonnig terrasje, liefst uitgedost met het textiel koopje die ze gevonden hebben na intens shoppen. De kinderen en de tieners joelen nu plots veel luider en de i-phones en i-pads hebben plaats gemaakt voor fietsen, voetbal en allerlei buiten gedoe. Wat is het leven plots simpeler en mooier. De eerste warme dagen maken de mensen veel welgezinder. Of ligt het verschil enkel maar bij mij, schoonheid ligt alleen maar in de ogen van de toeschouwer zegt het spreekwoord. Het feit is inderdaad dat ik content ben dat het eindelijk schoon weer is.

dinsdag 5 april 2016

Portret foto's

Kronkeling, de blog van Elvira Smit, altijd even boeiend, altijd fijn gezeefd internet gesprokkel. Zoals Elvira zelf haar blog omschrijft: "gedreven door taal en fotografische beelden". Zoals deze insteek omtrent portretfotografie: het banale voorbij. Voor iedereen die houdt van portret foto's: hier klikken.






zaterdag 2 april 2016

Eventjes kijken naar de fotograaf

De mens en zijn fototoestel. Altijd gemakkelijk te lokaliseren. En de fotograferende medemens is ook een gemakkelijk foto onderwerp. Altijd meegenomen voor een snelle snapshot.
 
 
 
 
 
 
 
 

Eventjes tijd voor schoonheid

De lente nadert, het is tijd om de donkere bladzijden om te draaien en te denken aan lichtere zaken. Zoals de bronzen naakten van Irenee Duriez in zijn zomerse beeldentuin. Een ode aan de laatste schepping van God: de vrouw. Duriez is nog altijd dankbaar dat de Schepper zo iets moois gemaakt heeft en boetseert steeds maar opnieuw hetzelfde: naakte vrouwen. Vandaar.......
 
 
 
 

donderdag 24 maart 2016

22 Maart 2016

De lente start zwart in België. Vier maand na Parijs is het prijs in Brussel. De barbarij van het kalifaat slaat ook hier toe. De wereldpers zet ons land in de volgspot. De Boston Globe, een van de beste kwaliteitskranten van de US, heeft een prestigieuze foto webstek met beklijvende aktuele fotoreportages. De foto's van deze memorabele tweede lentedag kun je hier zien. Het land is in shock, en woedend.

Gisteren schakelde mijn woede nog een vitesse hoger toen er iemand van de moslim executieve op de radio klaagde dat de Magrebijnse moslimgemeenschap ook een van de grote slachtoffers van dit terrorisme is.Maar het zijn wel  Marokkaanse, Algerijnse en Tunesische moslims die ons aanvallen. De terreurdaden van moslims in heel de wereld zijn niet meer te tellen. Vaneigens is dat heel vervelend en vernederend voor de volgelingen van Mohammed, ik versta dat heel goed. Maar dat ze zich zo wentelen in hun slachtofferrol, in plaats van zelf grote kuis te houden in hun eigen gemeenschap, dat is er over. Hoog tijd dat ze beginnen met de rotte appels uit hun eigen mand te gooien.  

zaterdag 19 maart 2016

Met open ogen en open geest

Salah is gevat. Michel, Geens, Jambon en co stralen, de politie- en veiligheiddiensten krijgen lof, de burgers van het koninkrijk slaken gezamelijk een diepe"oef", en de televisiemensen zien de kijkcijfers pieken. Een collectieve opluchting. Op dit "moment de gloire" is er geen plaats voor de vluchtelingencrisis, het gat in de begroting of andere frustraties. Nu moet er gefeliciteerd worden. Tijd voor het applaus.

Dat er tijdens de inval en de arrestatie in Molenbeek een grimmige en vijandelijke sfeer heerste bij de plaatselijke moslim jongeren, daarover wordt zedig gezwegen. 

De sympathisanten van de terroristen die lustig met hun smartphones stonden te filmen jouwden de politiemensen uit voor "fils de pute", vielen de journalisten aan, gooiden met stenen en verbrijzelden de voorruiten van een satellietwagen en van de auto van een journaliste. Maar daarover niets in de journaals. 

Dat de terroristen zolang onder de radar konden blijven was alleen mogelijk door de steun van de Molenbeekse moslim sympathisanten. De mislukte integratie, daarover gaat het boek van Wim Van Rooy "Waarover Men Niet Spreekt". Een kanjer van meer dan 600 bladzijden dat pijnlijk de balans opmaakt van het failliet van de tolerantie tegenover de kanker van radicale islam. Ik heb het boek gelezen. Akkoord het is een politiek pamflet tegen de naïviteit van een onmachtige overheid, tegen de blindheid en de collaboratie van zowel de rechtse en de linkse politiekers. Wim Van Rooy trekt fel van leer tegen de islam, dat volgens hem veel meer een fascistische ideologie is dan een religie. Hij beschuldigd vooral links van medeplichtigheid. Ondanks dat fanatiek politieke standpunt toont dit boek wel de pijnpunten tussen onze seculiere samenleving en de groeiende moslim gemeenschap. Ik ga zeker niet akkoord met alles wat Wim Van Rooy beweert. Mijn overtuiging dat het allemaal nog goed gaat aflopen met de integratie van de tweede en derde generatie volgelingen van de profeet Mohammed heeft wel een flinke opdoffer gekregen. Ik begin te beseffen dat de kloof steeds groter wordt en vrees dat de wederzijdse intolerantie alleen maar zal toenemen. Maar ik weiger te aanvaarden dat dit onze eigen fout is. Net zoals ik weiger om een kamp te kiezen tussen links en rechts; Misschien dat ik daarvoor teveel "averrechts" ben. Wim Van Rooy is een dwarsligger, maar zonder dwarsliggers zouden er geen treinen rijden. En de waarheid is soms "unconveniant". Aan u om hier zelf een oordeel te vormen. Open je ogen en open je geest.


dinsdag 1 maart 2016

Stapelzot en onbegrijpelijk

Dat de kust de weinige natuur die er nog overschiet beschermt is vaneigens een noodzaak. Het Zwin had behoefte aan een vernieuwing van het Natuurcentrum om de talrijke bezoekers goed te ontvangen. Die veel te kleine vogelkooien en de vervallen gebouwen waren inderdaad ver over de houdbaarheidsdatum. De verloedering moest dringend aangepakt worden en niets dan lof voor de het nieuwe Zwin Natuur Park, een realisatie van de Provincie en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Wat me mateloos stoort is de uitbreiding van het Zwin door goede polders in te palmen en te vernietigen. Achter de internationale dijk die het Zwin omringt liggen er vruchtbare landbouwgronden. De groene maffia heeft blijkbaar zoveel macht dat ze politieke pippo's zover kan brengen dat die bonobo's akkoord zijn om goede vette poldergrond te onteigenen om er schorren, slikken en duin van te maken. Binnenkort starten ze met het ontgraven van die goede poldergrond tot de onvruchtbare zandlaag. Gedaan met de mooie patatten, de boeren mogen hun traktoren verkopen, en zijn vergoed met de nodige kapitalen. Straks wordt het Zwin veel groter nadat de internationale dijk wordt afgebroken en de verdwenen polders met zout zeewater zullen overstroomd worden. Dat er tienduizenden camions met goede poldergrond afgevoerd moeten worden om een stuk namaak natuur te maken, noemen de groene maffiosi dan natuurbehoud. Compleet absurd om ettelijke miljoenen belastinggeld te vergooien aan deze ontpoldering om de grond te verzuren en te verzouten tot schorren en slikken. Allemaal in de hoop dat er daar ooit een paar vogels een ei gaan leggen. Elk ei dat daar binnen een paar jaar misschien zal gelegd worden zal betaald worden door mijn en uw belasting. Ik hoop alleen maar dat er op het internet een lijst zal circuleren met de namen, de bijnamen, de funkties en de politieke partij van de schuldigen van dit absurd ontpolderingsbesluit. Ik ben er niet goed van.

zondag 31 januari 2016

Het oog en de zoeker

Je hebt fotocamera's die niet alleen een achterschermpje hebben maar ook nog een oogkijker bezitten. En daar wil ik het over hebben, de oogzoeker van de digitale fotocamera's. Alle zogezegd "betere" toestellen hebben zo een beeldzoeker, hetzij een optische, hetzij een electronische kijker. De optische zoeker is standaard op elke reflex camera terwijl de electronische zoeker te vinden is op compacte, bridge en mirrorless toestellen. Mijn klassieke spiegelreflex met een optische kijker en mijn spiegelloos toestel met een electronische zoeker zijn allebei fantastische toestellen met elk hun voordelen en nadelen in functie van de gebruiksomstandigheden. Daar wil ik nu niet over hebben maar over het verschil en de voor- en nadelen van de twee oogzoekers. Want in feite is dat het belangrijkste onderscheid tussen een spiegelreflex en een mirrorless. 

De optische beeldzoeker gebruikt een spiegel en een prisma om het licht naar je oog terug te kaatsen. Je ziet de werkelijkheid door de lens, zonder vertraging, het beeld zoals het is. Het voordeel is dat je alle nuances ziet, zelfs als er een intens contrast is met een heel groot dynamisch bereik. Je ziet de schakeringen in de donkere delen en de heldere delen. Je kunt je volledig concentreren op je onderwerp. Elk voordeel heeft ook een nadeel. Met een optische oogzoeker ben je nooit zeker hoe het beeld er zal uitzien, weet je niet of de sensor in staat is geweest om dat beeld op te nemen dat je wilde. Eigenlijk zie je pas het produkt van je sensor als je het bekijkt op de display achteraan, en als dat tegenvalt kun je proberen het nog eens te herdoen met andere instellingen op je camera. Ons oog heeft nu eenmaal een veel breder dynamisch bereik dan de beste camerasensor. Helaas kan photoshop dat ook niet volledig veranderen.

De electronische beeldzoeker is in feite een klein LCD of OLED schermpje met een oculaire kijker. Het voordeel is dat je ziet wat de sensor ziet, en hoe de instellingen van je camera zijn. Als je gekozen hebt voor zwart/wit zie je een zwart/wit beeld in je zoeker, of levendige kleuren, of de gekozen belichting. You see what you get. Je kunt ook veel extra informatie in je oogzoeker bijplaatsen, zoals bijvoorbeeld een histogram, wat ik persoonlijk heel praktisch vind in speciale (donkere) omstandigheden. Het nadeel is dat een electronische viewfinder toch een iets andere kleurtint heeft dan een optische kijker via een spiegel. In donkere avondomstandigheden is het electronisch beeld iets helderder omdat het geboost wordt om nog duidelijk te kunnen kijken. Een klein nadeel is dat een electronische zoeker wel iets afpeuzelt van de de autonomie van je accu. Met een mirrorless heb je meer electriciteitsverbruik dan met een reflex. Je kunt minder foto's nemen, je batterij is iets sneller leeg. Maar in de praktijk heb ik daar weinig last van.

  

woensdag 27 januari 2016

Niet de visser, maar de vis moet het aas lekker vinden.

Laura Vinck, een Nederlandse fotografe, heeft een toffe website. Zo heeft ze mij bewust gemaakt van het feit dat mijn eigen gevoel tijdens het fotograferen of filmen bepalend is voor de voldaanheid over mijn eigen resultaat. Als je bij het indrukken van de opnameknop een goed wow-gevoel hebt omtrent die opname, dan is de kans groot dat je tevreden bent over je foto of je film. Maar andere kijkers kijken onbevangener naar het visueel beeld dan de maker er van. Nu hengelt niet elke fotograaf en videograaf naar de continu waardering van anderen over zijn beelden, maar geeft toe die appreciatie wel voldoening geeft en vooral positief is voor je zelfvertrouwen in de kunst van het afbeelden.

Zo herinner ik mij een zonnige zomervakantie waar we reisgenoten leerden kennen. Hun roodharige tienerdochter had een mooi gezicht met sproeten, en mijn voorstel om portretfoto's te nemen werd onmiddelijk aanvaard. Ik heb veel dia's genomen aan de haven, onder de bomen enz. De foto's van dat meisje tegen een blauwe muur met een zacht tegenlicht van de lage avondzon dat haar lang ros haar een gouden glans gaf, was mijn fotografisch wow-moment. Het was mijn favoriete dia waar ik heel trots of was. Maar iedereen vond de andere portretfoto's veel mooier en vond dat tegenlicht portret niets speciaals. En juist daarom is het artikel van Laura Vinck zo herkenbaar. Klik maar hier.

maandag 18 januari 2016

Sacha, een Nederlandse fotografe filmt in de kou

Altijd is er wel iets boeiends te vinden bij de Fotoblogger, een blog dat nooit genoeg kan aangeraden worden aan alle mensen die visueel kunnen genieten van iets moois. Zo ben ik op deze Nikon fotosite terechtgekomen, met schitterende films van Sacha, een filmende fotografe die blijkbaar niet bang is van de vrieskou aan de Noordpool.

Schitterende beelden van deze desolate Inouit gemeenschap. Dat is toch andere koek dan een toeristische film, bekijk het zelf eens op haar website: klik hier, zet je op je gemak en geniet van het verslag van deze innemende fotografe. She is Sacha.


woensdag 13 januari 2016

Een straatfotograaf in Nederland

Ruud Albers fotografeert mensen op straat. Nu ja, er zijn wel meer fotografen die voor straatfotografie een zwak hebben. Ik vind het altijd nogal genant om zomaar wildvreemde mensen op straat te fotograferen, ik voel me dan wat voyeurist. Maar blijkbaar is dat in Nederland geen probleem als ik zie wat Ruud Albers allemaal fotografeert en op photo.net publiceert. Feit is dat die man heel boeiende foto's maakt van zijn "dutch people".

Als ge ideeën wilt opdoen om "het leven zoals het is" op foto vast te leggen moet ge zeker eens kijken naar zijn portfolio op photo.net. Deze webstek, waar tal van goede fotografen hun werk etaleren, geeft altijd inspiratie. Klik maar op Ruud Albers en start maar de slideshow.


zondag 10 januari 2016

allemaal politiek correct: 2015/2016 Keulen

Als de maatschappelijk druk zo groot wordt dat je braafjes de vluchtelingen politiek aanvaardt en zedig zwijgt over het gevaar van onaangepaste asielzoekers, dan kan die boemerang wel frontaal in je eigen gezicht terugkeren. Als de politiechef in Keulen zelfs niet meer durfde om luidop zeggen dat het allochtonen waren die honderden vrouwen en meisjes hebben aangerand op eindejaarsavond, dan wordt "politieke correctheid" een woord met een slechte wrange smaak. Wie durft nog zijn mening verkondigen dat de islam niet compatibel is met onze Westerse vrijheid? Als ge vreest dat die invasie van meer dan een miljoen moslims alleen maar meer aanslagen, criminaliteit en  miserie gaat meebrengen, dan wordt ge verweten dat ge een racist, een islamofoob, een VB-er of gewoon een oude rechtse zak bent. En neen, ik heb het boek van Wim Van Rooy "Waarover men niet spreekt" niet gelezen, maar ik twijfel wel of dat een gematigde euro-islam er ooit zal komen. Gelukkig zijn er nog schrijvers die durven in gaan tegen dwangmatig politiek denken. Klik maar eens op deze website. Ook de spoorwegen hebben dwarsliggers nodig om de treinen te laten rijden.

zaterdag 2 januari 2016

Vivian Maier

Volslagen onbekend, een nanny die tot aan haar dood een anoniem leven leidde en in haar vrije tijd fotografeerde. Niemand kende haar fotografisch werk tot er na haar dood meer dan 100.000 negatieven ontdekt werden in een kist die geveild werd op een openbare verkoping. Wie was deze onbekende Vivian Maier? En daar gaat deze documentaire over: Finding Vivian Maier, de zoektocht naar de fotografe die de straatfotografie weer op de kaart gezet heeft. Mijn decoder staat al geprogrammeerd om zondag 3 januari op 22.40 deze film op te nemen van Canvas. Een voorsmaakje kun je hier al bekijken.
Vivian Maier, een icoon van de fotografie is uit het niets opgedoken. Aanbevolen voor alle fotografie liefhebbers.

candy DULFER saxofoon

 zeker al 20 jaar geleden, maar nog altijd een magistraal duo.